Autor: Beta, 021

Novi Sad
21.10.2017.
17:27
Viši sud u Novom Sadu objavio je presudu kojom se drugi put u celosti odbija zahtev Saveza mađarskih učenika Vojvodine da se na Pravnom fakultetu u Novom Sadu omogući polaganje prijemnog ispita na mađarskom jeziku.
  • Za Niko od S

    23.10.2017 14:41
    Da, nisu stranci u ovoj drzavi, nisu gasterbajteri, ali se ipak nisu udostojili da nauce jezik zemlje u kojoj su rodjeni , u kojoj zive,studiraju i rade. Ja sam rodjena u Srbiji, radim u Srbiji u mestu gde je mesovito stanovnistvo. I sada hocete da kazete da ja treba da ucim strani jezik , da se prilagodim manjini, da se oni , eto, ne bi osecali diskriminisano?! I sto je najgore, ja njima trebam, oni dolaze zbog svojih problema, pokusavam da im pomognem i jos se naljute sto ne govorim njihov jezik! E pa strasno!!!
  • @Huncut@Нико

    23.10.2017 10:40
    Их, та немојте касти
    Пишем ћирилицом да ине додатно збуним, а "Четницима с правног" лакше поручум. Драго ми је да се до краја средње школе у Војводини може учити на толико матерњих језика. Било би лепо да можемо себи као друштво да приуштимо и високо образовање на свим језицима за које постоји интересовање, али мислим да већина коментара не помаже да се овај конкретан проблем реално оцени. Нешто фали у овој вести да би се могла непристрасно читати. Текст пресуде, ваљда? Мир свима!
  • IvanSAD

    23.10.2017 03:36
    Prava na Madjarskom
    Jos za vreme stare Jugoslavije pitala jedna madjarica student prava profesora cuvenog Srbendu da li moze da polaze na madjarskom. Kaze on samo izvolite drugarice a posle 5 minuta je prekida i kaze: "Izvinite ja vas nista ne razumem evo vama 5".
  • Нико

    22.10.2017 23:44
    Мешовита средина
    Свашта може да се прочита у коментарима. Каже неко да у Немачкој све иде на немачком. Чисто да појасним дотичној персони, људи о којима се овде прича нису странци у овој држави. Нису они дошли као гастарбајтери па се гузе и нервирају около јадне Швабе са својим неразумљивим језиком. То су наше комшије, познаници и пријатељи. Суграђани. Њихов језик треба и мора да се поштује.

    Ако не разумеш проблематику, пусти да нешто прође без твог коментара, боље је за све.
  • Huncut

    22.10.2017 22:46
    Ju
    Mire je dao odlican komentar. Na pravnom sve vrvi od cetnika. Imao sam par drugara sto su studirali na pravnom,kazu puno nacionalista I desnicara. U vecini su. Nisam mogao da verujem da je to tako.
  • Nepravnica

    22.10.2017 16:39
    O vesti
    Mislim da je potpuno irelevantno to sta mi mislimo i zelimo, vec kakvi su zakoni. Sudi se po zakonima a tek potom po podzakonskim aktima. Verujem sudu ali mi se cini da se ova vest komentarise iz ugla neke od strana u sporu. Sto nismo videli deo izreke presude da znamo na osnovu cega je presudjeno kako jeste? Zar to nije Azbuka novinarstva? Ovako, sta reci a ne zaplakati od palanackog izvestavanja.
  • @VladaN

    22.10.2017 11:13
    Pravni fakultet
    Cinjenica je da se na Pravnom fakultetu pre svega izucavaju pozitivno pravne nauke dakle vazece zakonodavstvo Republike Srbije, dakle studenti se osposobljavaju da sutra primenjuju domace pravo u praksi, te da ima smisla i da prijemni ispit bude iskljucivo na srpskom jeziku. Vojvodina jeste mesovita sredina i ja sam licno na to ponosna kao i na cinjenicu da manjine ovde uzivaju visok stepen gradjanskih prava, (bez namere da negiram izuzetke naravno). Medjutim kao svrseni student pomenutog fakulteta apsolutno se slazem sa komentarom kolege koji opisuje situaciju kada na ispitu kolega ne zna dovoljno srpski jezik. Zaista je neprijatno to slusati i postavlja se pitanje gde i sta planira da radi posle studija ta osoba. Da li planira da unapredi znanje srpskog jezika nakon zavrsenih studija mozda? Mislim hajde realno sad da pricamo...
  • S

    22.10.2017 10:14
    *
    Radim kao lekar u sredini gde ima dosta madjarskog stanovnistva. Svakodnevno se susrecem sa pacijentima koji decenijama zive u Srbiji i ne znaju srpski jezik. U porodici ga ne koriste, pohadjali su skolu na madjarskom i nisu imali potrebe da uce srpski jezik. To nam stvara svakodnevni problem. Ja sam naucila neke fraze na madjarskom,zbog sebe, ali kod njih nema namere da ucine isto na srpskom. Poenta cele price je da sve manjine u Srbiji imaju daleko veca prava nego u bilo kojoj drugoj zemlji. Neka negujuj svoj jezik i kulturu, ali morali bi da znaju jezik zemlje u kojoj zive. Ja se spremam za odlazak u Nemacku, tamo planiram da zivim i radim. Ucim nemacki jezik vec 2 godine! Tamo nikoga ne zanima moja kultura, jezik i poreklo. Kuci mogu da pricam kako hocu, ali kada udjem u javnu ustanovi, moram da govorim nemacki!
  • izdajnik otadzbine

    22.10.2017 02:42
    PatriJote negoduju .
  • PT

    21.10.2017 23:22
    misljenje
    Prilicno velik broj Madjara je isti k'o gatarbajteri po Nemackoj, Austriji i Skandinaviji. Ne znaju beknuti jezik ili znaju da naklapaju neki kaubojski... E, pa, kao sto oni nemaju jednako dobre poslove kao drzavljani tih drzava (da se razumemo, niti bi trebali da imaju upravo jer ne znaju jezik) tako isto i ovde ne trebaju nikakve privilegije da imaju oni koji ne znaju jezik drzave u kojoj zive i rade. Lepo je gajiti svoj identitet i kulturu i to apsolutno podrzavam, ali ne na ustrb kulture drzave u kojoj se zivi. Da ne ispadnem licemer, isto bi moralo da vazi i za Srbijance sirom sveta.
  • Mire

    21.10.2017 23:08
    A pravni fakultet kao prvo vrvi od cetnika, tako da...
  • Нико

    21.10.2017 23:03
    Мешовита средина
    Ја бих дозволио да се пријамни полаже на матерњем језику. Коме то смета? То је више техничко питање пронаћи адекватне професоре који би могли квалитетно да оцене радове или усмене испите.

    Живим у мешовитој средини и могу да приметим да се мађарско становништво сасвим лепо служи српским језиком, и никада нисам имао било какав проблем на ту тему, али српско становништво мађарски језик готово па да ни не познаје. Зашто је то тако, немам појма. По мени, у мешовитим срединама и једни и други и трећи треба да се служе свим језицима који су доминантни у тој средини. То је богатсво а не мана.
  • NY152

    21.10.2017 22:30
    E pa zato iz praktocnih razloga pre svega, da se ubrza i olaksa komunikacija i saobracaj u najrazlicitijim drustvenim okolnostima, treba da postoji sluzbeni jezik matiçne drzave. I nije to nikàkv sovinizam uperen prema bilo kojoj nacionalnoj manjini nego racionalna i prakticna potreba. Da sam Meksikanac drzavljanin USA, ne bi mi padalo na pamet da komplikujem sebi zivot sa spanskim jezikom u drzavnim ustanovama, naucis lepo Engleski i mir. Sta je tu problem?
  • desetar

    21.10.2017 21:47
    O tuge, sad će hiljade Mađara koje se prijavljuju na Pravni jer znaju da ih čeka siguran posao i visoka plata, početi da odlaze u inostranstvo, o tužni svete.
    A sad ozbiljno: idioti s Pravnog se zakačili s nekim polulegitimnim organizacijama manjina koje su paraziti sopstvenom narodu. All quiet on the Western front.
  • Musa Barisic

    21.10.2017 21:41
    Sta kaze Milkov ?
    Opet soros/cia/masoni protiv zastitnika Srbije iz Porche Kajena ...
  • mislim da je ovo

    21.10.2017 21:07
    vrlo osetljivo pitanje
    Ali takodje mislim da je ovde u pitanju vise teranje kako kazu mak na konac ili slicno nego stvaran problemJa licno nikad nebi imala nista protiv da polazu i na madjarskom ali zelim da razmisle kako se ja osecam kad samnom razgovaraju na mom maternjem a kad im se prikljuci neko od njihovih hladno nastavljaju na madjarskom iako oboje govore i nas jezik. To nije samo nepostovanje mene i zemlje u kojoj zive vec cist primitivizam iako su u nacelu kao narod kulturniji od nas.
  • Hadus

    21.10.2017 20:59
    Apsurdna situacija
    KAda sam ja upisivao SUP smer na Pravnom fakultetu, najviši broj bodova i najbolji urađen test je imala koleginica koja je polagala prijemni na mađarskom jeziku. To je skroz Ok i legitimno ali desilo se sledeće, ta koleginica je jako loše razumela srpski jezik(dolazi iz sredine gde se slabo govori srpski a i verovatno ga nije koristila ni kod kuće). Bio sam lično prisutan kada je jedva odgovarala Istoriju države i prava. Profesor joj postavi podpitanje a ona ga ne razume. Prvo je mislio da se uplašila pa je pokušao da je ohrabri, međutim kada je video u čemu je reč, postavio joj je pitanje kako se zove i ona nije razumela šta je profesor pita. Pitao ju je bar tri puta kako se zove, odgovora nije bilo. Položila je predmete kod profesora koji razumeju mađarski, možda njih dvoje-troje sa prve godine i to je to.
    Apsurd je da je bila prva na listi, imala budžet, sve privilegije koje budžet donosi a nije umela da polaže ispite na srpskom jeziku. A recimo nekom je zauzela mesto na budžetu, ko je možda završio fakultet na samofinansiranju a sasvim je sposoban da polaže ispite-
    Meni je ok da slušaš predmet na stranom jeziku, ili jeziku koji ti razumeš, ali recimo da to bude urađeno na Medicinskom fakultetu. Slušaš predmete na stranom jeziku = nemaš budžet i školarina je bar 3000 evra.
  • lala

    21.10.2017 19:56
    Nema problema
    Ja bih im vrlo rado dozvolio da polazu na svom jeziku ali pod uslovom da pre toga dokazu da dovoljno poznaju srpski jezik. Dok sam studirao na UNS, sve kolege koje su bile Madjarske nacionalnosti nisu bili u stanju dve proste recenice da izgovore na srpskom. Svi treba da gaje svoju kulturu i jezik, ali ako ti sa 20 i kusur godina ne poznajes jezik zemlje ciji si drzavljanin, onda nemas prava da trazis svekoliku podrsku za svoj jezik. Nauciti jezik zemlje u kojoj si rodjen, odrastao i skolujes se je najmanje sto mozes da uradis.
  • Nikola

    21.10.2017 19:52
    Meni je nelogično da je prijemni na mađarskom, a nastava na srpskom. S druge strane, nemam ništa protiv da se nastava drži i na mađarskom (ako je to po zakonu) pa da onda i prijemni bude na mađarskom. Ali sve dok je nastava samo na srpskom, ne vidim razlog postojanja prijemnog na mađarskom.
  • Zivan

    21.10.2017 19:48
    Pravo je svakog građanina da se u sudskim postupcima koristi sopstenim maternjim jezikom.Stoga je neophodno razuvijati pravnu komuniukaciju i na manjinskim jezicima, pa tako i na mađarskom. Polazna predpostavka je polaganje prijemnog ispita na maternjem jeziku...
  • @vojodjanin

    21.10.2017 19:19
    Bravo majstore :-(
    Nije to pravo na mađarskom, nego prijemni iz istorije. I da, ako su celo školovanje prošli na mađarskom, onda imaju puno pravo da traže da polažu prijemni na istom jeziku zato što je to vremenski ograničena situacija, stresna i ne može se očekivati da jednako dobro urade na jeziku koji im je drugi jezik. Dok god postoje škole na mađarskom, mora postojati i prijemni na mađarskom.
    A ova nebuloza sa sudom... Pa da, pametnjakoviću, da si zaista Vojvođanin, onda bi znao da Mađar ima pravo da se na sudu brani na mađarskom i da ima advokata koji govori mađarski. Tuko!
  • Čučuk Stana

    21.10.2017 19:18
    Nadam se da ce tako i da ostane!!
  • VladaN

    21.10.2017 19:14
    @Vojvođanin
    Niste vi prismredi ni slovu "V" a kamoli da sebe nazivate nečim što niste. I šta podrazumevate pod "srpskim pravom"? Ovde se radi o tome da je Pravni fakultet leglo nacionalizma i šovinizma. Kraj.
  • Vojvodjanin

    21.10.2017 17:34
    Lepo odes u Madjarsku, upises pravni fakultet i polazes na madjarskom jeziku.

    Stvarno ne vidim razlog da se srpsko pravo uci na madjarskom jeziku?? Da nece mozda svoje stranke predstavljati na madjarskom jeziku i pred sudijama???!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna